Ihmiset jotka tuntevat minut, tietävät että minulla ei ole jääkaapissa juuri koskaan mitään. Täällä on sama juttu. Ruoka maksaa paikallisessa warungissa euron luokkaa ja keittiöni täällä ei ole mikään ihmeellinen. Pidän jääkaapissa juomia lähinnä.Pari viikkoa sitten innostuin ostamaan hedelmiä paikallisesta marketista. Meidän kylältä saa lähinnä hyvin vihreitä banaaneja sekä mangoja. Tutustuin siis
markisaan, mangostaniin, litsiin sekä salakiin, joista aikaisemmin tunsin ainoastaan litsin sekä markisan, joka suomessa tunnetaan myös nimellä passionhedelmä.
|
Markisa |
Markisa. Kokemus oli yllättävä, koska en millään osannut yhdistää markisaa passionhedelmään koska maku täällä tropiikissa on aika erilainen, toki myös suomessa passionhedelmä on rutussa sekä tummanvärinen kun täällä markisa on kimmoisa ja keltainen, vähän niinkuin päärynän ja mandariinin sekoitus. Tutkimustyötä tehdessä selvisikin, että passionfruitia on kahta eri lajiketta ja itse söin juuri tätä golden passion fruittia violetin passionhedelmän sijaan. Maku erinomainen. Hedelmälihan voi lusikoida haarukalla. Halkaise hedelmä kahtia. Hedelmä sisältää A- ja C-vitamiinia, kaliumia ja kuituja.
Mangostani. Mangostani muistuttaa ulkomuodoltaan hieman tomaattia. Mehukkaat lohkot sekä siemenet ovat molemmat syötäviä. Maku ja koostumus muistuttaa mielestäni mansikan ja banaanin sekoitusta. Kuulemani mukaan kuningatar Victoria lupasi lyödä ritariksi sen, joka toisi hänelle täydellisen mangostaanin, kukaan ei kuitenkaan onnistunut siinä.
|
Halkaistu mangostaani |
Litsi eli kiinan luumu. Litsiin tutustuin jo aikaisemmilla reissuillani Thaimaassa, eikä se viehätä minua sen enempää kuin karvaisen ulkomuotonsa takia. Itse hedelmä on noin saksanpähkinän kokoinen luumarja, joka muistuttaa
etäisesti mansikkaa. Röpelöinen kuori on ohut, melko hauras ja väriltään
joko punertava tai ruskea. Hedelmäliha on läpikuultavan valkoinen ja
tuo mieleen säilötyn hillosipulin. Litsissä on paljon c-vitamiinia. Maku on vähän mitään sanomaton, kaiken lisäksi siementen poistaminen on vammaista eikä vaivaa jaksa nähdä nopean herkun toivossa. (joo joo pieniä siemeniä mutta jättää maun litsiin.)
Salaki. Salaki on pyöreähkö, noin viiden sentin pituinen pieni hedelmä. Sen punaruskea pinta on kova, kiiltävä ja suomujen peitossa. Sen takia salakia kutsutaankin joskus käärmeenmuniksi. Tärkeää huomata salakia valikoidessa on, että sen pitää olla kova. Jos salaki tuntuu pehmeältä, se on pilalla. Maku on vähän mansikkabanaani yhdistelmä samoin kuin mangostaanissa.
|
Salaki ei haljennut veitsellä mutta se on helppo kuoria käsin. |
|
salaki |
Kaikki nämä hedelmät tuottavat etyleeniä, eli älä jätä niitä
esimerkiksi banaanin kanssa samaan pussiin tai saat ylikypsän banaanin
nopeasti. Toisaalta, etyleeniä voit käyttää hyväksi esimerkiksi
avokaadon kypsyttämisessä jääkaapissa. Tähän blogiin ei mahtunut mukaan muut päivittäiset hedelmät kuten dragonfruit, durian ja guava. Kaikki hedelmät syötiin.
Mangostani kuulostaa valtiolta. Muutan sinne heti, kun se on mahdollista.
VastaaPoistat. Verna
Olet aivan oikeassa. Mangostanista ei myöskään tullut mun lempparia vaan vetelen edelleen vaan Markisoja.
Poista