Siirry pääsisältöön

Koulunkäyntiä Balilla


Reissussa ollaan oltu nyt yli 10viikkoa. Aika menee hurjan nopeasti. Kuherruskuukausi on ohi ja arki on ottanut paikkansa. On tullut kyselyitä siitä, että millaista on opiskella Balilla ja opiskellaanko täällä oikeasti yhtään mitään. Valaisen tässä blogissani vähän millaista on opiskelella jumalten saarella. Lukioille tiedoksi, että opiskelen Suomessa Turun yliopistossa, pääaineenani kulttuuriperinnön tutkimus.

Opettaja selittää Indonesian symbolia.
(Kaikki muut opiskelijat istuu takana)

Olen nyt opiskellut Udyanan yliopistossa kaksi kuukautta. Saya mahasiswi Universitas Udayana ( = Olen yliopisto-opiskelija (tyttö) Udyanan yliopistossa/ Opiskelen Udyanan yliopistossa. Indonesian kielessä ei ole juurikaan prepositioita sanoja vaan tungetaan toisten perään tietyssä järjestyksessä.) Meidän luokalla on 38 opiskelijaa Saksasta, Suomesta, Tanskasta sekä Ruotsista. Kaikki opiskelu tapahtuu englanniksi. Tottakai bahasaa käytämme parhaamme mukaan, mutta osaamme sitä vielä niin vähän. Kaikkia opettajia kutsutaan joko Ibu, rouva ja bapak, herra. Itsehän olen myös Ibu vaikka en siitä tykkääkkään. Koko nimeltäni kuitenkin Ni Nyoman Eeva (Ni = nainen, Nyoman = kolmas lapsi)

Krisu kansallispuku ostoksilla.
 Tavallista arkea on käydä koulussa maanantaista keskiviikkoon. Tavallinen koulupäivä alkaa noin kello yhdeksän jos ei sada (Opettajat ovat yleensä kiinni ruuhkassa.). Lähden kouluun yleensä viittä vaille koska vielä tällä hetkellä asun lähellä. Väistelen pari skootteria ja ylitän tien ja tadaa, kampuksella ollaan. Huomenna muutan kuitenkin uuteen villaan ja koulumatka lisäätyy noin 30minuutilla, riippuen ruuhkasta ja säästä. V

arsinaista ruokatuntia ei ole koulussa, mutta jokaisen tunnin jälkeen on 20 minuutin tauko jonka aikana yleensä mussutetaan hedelmiä, otetaan arskaa ja suunnitellaan bileitä. Koulupäivä loppuu noin klo 12.40 ja sen jälkeen mennään yleensä kavereiden kanssa paikalliseen warungiin syömään. Koulun jälkeen mennään hoitamaan asioita kuten posti, surffaamaan, kahville tai nukkumaan päikkärit. Onhan tää koulunkäynti niin rankkaa.

Tanssin opettelua

Opettajat ja professorit vaihtelee tylsistä söpöistä papoista tiukkoihin täteihin. Kaikki opettajat ovat kuitenkin todella mukavia. Itse tykkään kaikista eniten kauppatieteiden ja kielten opiskelusta. Tunneilla on 75% läsnäolopakko eli koko kevään aikana voi lintsata yhteensä kolme tuntia ilman seuraamuksia. Itselläni on kolmesta aineesta lusmutunteja, joskus yöt vaan jää lyhyeksi. Opettajat antaa aika vähän läksyjä, meillä on ollut kotitehtäviä ehkä kolme kertaa koko kahden kuukauden aikana. Opiskelu ei siis ole erityisen vaikeaa jos on itse vaan aktiivinen. Eteenkin Ibu Sutin kielitunneilta lintsaaminen voi koitua omaksi kohtaloksi koska tämä täti kyllä muistuttaa "I know you dont know these words because you skipped a class." Minulla ei ole yhtään poissa oloa Sutin tunneilta, koska pelkään sitä naista ihan kamalasti.


Bahasa kertaus shoppailusta
Periaatteessa meillä on säännöt miten pukeutua kouluun. Ohjeet sanoo, että meillä pitäisi olla kauluspaita, pitkät housut sekä siistit kengät (ei varpaita, ei sandaaleja). Tyylit kuitenkin vaihtelee eikä kukaan opettaja ole koskaan valittanut meidän pukeutumisesta. Myöskään mitään muuta kuin vettä ei saa juoda luokassa. Lain opettaja pitää enemmän kuria kuin muut opettajat eikä me saada istua toistemme vieressä tunnilla.

Torstaisin meillä on sitten excursion / workshop jossa käydään tutustumassa erilaisiin kohteisiin esimerkiksi Bali-museoon tai temppeleihin. Sen lisäksi ollaan ostettu ihan itse indonesian kielellä meille kansallispuvut, opittu tanssimaan ja tehty ornamentteja.



Balilla opiskelu siis kiteytettynä on todella jees mutta itse olen aktiivinen koska haluan oppia lisää, tunnit voi myös nukkua mutta silloin mielestäni menettää kokemuksen. Miksi siis lusmuilisit onnesi ohi kun sen sijaan voit oppia vähän tästä maailmasta lisää.  Kaiken lisäksi esimerkiksi bahasan opiskelusta on todella hyötyä! Tänäänkin säästettiin sakon maksulta koska poliisit innostui siitä, että ollaan opiskelijoita.

Jos suunnittelet Balille opiskelemaan lähtöä niin suosittelen kovasti, en kuitenkaan tosikoille enkä liian minuutin päälle ihmisille, mutta vaikka täällä otetaan rennosti, hommat hoidetaan silti.

Rakkaudella, Eevis

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Synttärihulinoita ja uusia asuntoja

Pari kuukautta on mennyt tosi nopeaa uusissa duuneissa. Tykkään uudesta paikasta kovasti ja mun työkaverit on aivan huikeita. Työ on silti todella vaativaa ja olen vastuussa melkein joka päivä. Kotoutuksessa on niin tuhat ja sata asiaa jotka voi mennä pieleen ja usein kaikki meneekin niin pieleen kuin mahdollista. Silti, en kaipaa osastotyötä enää yhtään. En tippakaan. Sain asunnon sairaalan alueelta, ihan sairaalan vierestä. Janika oli mitannut että  uudelta kämpältä kestää alle 5minuuttia töihin. Kämppä on siis kaksio, jossa molemmilla meillä on omat huoneet. Asunto on suht uusi ja kiva. Oon ihan innoissani muutosta. Sen lisäksi kämppä sijaitsee myös aivan watfordin stadionin vieressä, eli kun Manchester United tulee pelaamaan täytyy vaan pelata kovasti tinderiä, jos vaikka Zlatan tulis siellä vastaan. 😏 Muuten täällä menee ihan kivasti, juhöittiin 25-vuotiasta Janika-kämppistä tänään ja huomenna takas töihin. Tämähän muikkeli täyttääkin ensviikolla 30.. Apua. Anyway, peace and love

Ja he asuivat paratiisisaarella elämänsä loppuun asti.. NOT

Vaikka elämä Balilla on stressittömämpää kuin Suomessa, byrokratian kanssa se ei ole helppoa. Ilman työpaikkaa et voi eleillä saarella kuin kerrallaan kaksi kuukautta social viisumilla, johon tarvitset sponsorin. Ilman sponsoria voit uusia vekkulisti viisumisi kerran kuukaudessa lentämällä Indonesiasta pois saaden visa on arrival viisumin lentokentältä. Work viisumi maksaa 800e ja keskipalkka on alueittain 100- 150euroa, aikamoinen yhtälö? Lähetin vähän aikaa sitten sähköpostia paikalliselle työnantajalle, jos hän olisi valmis antamaan minulle työtä Balilta kesänajaksi. "Thank you for your application. Unfortunately we can only offer interviews to Indonesian nationals for non-managerial positions, as it is, generally not possible for foreigner to get work permit for an administrative position that can be filled my an indonesian. You will find this at all companies in Bali." Eli takaisin lähtöruutuun. Asiahan on niin, että sain harjoittelupaikan Balilta ensi syksyksi joka

Hedelmäcoktaili ilman lisäaineita

Ihmiset jotka tuntevat minut, tietävät että minulla ei ole jääkaapissa juuri koskaan mitään. Täällä on sama juttu. Ruoka maksaa paikallisessa warungissa euron luokkaa ja keittiöni täällä ei ole mikään ihmeellinen. Pidän jääkaapissa juomia lähinnä.Pari viikkoa sitten innostuin ostamaan hedelmiä paikallisesta marketista. Meidän kylältä saa lähinnä hyvin vihreitä banaaneja sekä mangoja. Tutustuin siis markisaan, mangostaniin, litsiin sekä salakiin, joista aikaisemmin tunsin ainoastaan litsin sekä markisan, joka suomessa tunnetaan myös nimellä passionhedelmä. Markisa Markisa . Kokemus oli yllättävä, koska en millään osannut yhdistää markisaa passionhedelmään koska maku täällä tropiikissa on aika erilainen, toki myös suomessa passionhedelmä on rutussa sekä tummanvärinen kun täällä markisa on kimmoisa ja keltainen, vähän niinkuin päärynän ja mandariinin sekoitus. Tutkimustyötä tehdessä selvisikin, että passionfruitia on kahta eri lajiketta ja itse söin juuri tätä golden passion frui