Siirry pääsisältöön

Fishfinger abroad

Facebook muistutti minua että kolme vuotta sitten vietettiin mun läksäisiä Porissa, silloin olin lähdössä suureen tuntemattomaan enkä tiennyt kuinka kauaksi. Palasin Suomeen mutta silloin tajusin, että en todennäköisesti tule koskaan asumaan siellä. Täällä olen selvästi erilainen kuin muut, mutta ulkoapäin en paista kuten Indonesiassa (selvä valkoinen pikku aasialaisten keskellä) täällä minut ulkomaalaiseksi leimaa vain aksentti. Eräs kolleegani kutsuu minua nimellä "my fishfinger-nurse". Hän oli opetellut muistamaan, että olen kotoisin suomesta siitä alku liite FI ja kalapuikot tulevat pakastimesta ja suomessa on kylmä. Siitä yhdistelmä Fishfinger.

Britannian suomalaiset ryhmässä joku oli julistanut ylpeytensä Saara Aallosta. Tämä on tullut jo tavaksi, että suomalaiset kokoontuvat suomikirkolle lauantaisin kisakatsomoon kannustamaan ja äänestämään Saaraa. Eilisessä showssa Louis Walsh oli opetellut vähän suomea ja käski "Googien aanestagaan" (Kaikkia äänestämään)



Näin itsenäisyyspäivän kynnyksellä on hyvä miettiä, mitä Suomi on minulle antanut ja mitä en kaipaa. Yksi hyvin suomalainen asia mitä ei ole yhtään ikävä on kateus ja kyräily ja toisten epäonnella mässäily. Olen aikaisemmin sanonut että mulla ei ole ikävä sitä säätä yhtään. En ole koskaan tullut suomen talven kanssa toimeen. Minulla ei ole ikävä suomen betonilähiöitä tai loskaa joka kastelee housun puntit. Eikä ole ikävä "kevyesti heitettyä rasismia" tai sitä, että ei ole vaihtoehtoja elämälleen vaan sen pitää mennä vaan näin. "Se kellä onni on, se onnen kätkeköön". Suomalaiset saavat valittaa, mutta itseäsi et saa koskaan nostaa positiivisesti ylös. Toisten ihmisten menestyminen tai onni ei ole suotavaa. Myöskään suomen heikkotyötilanne ja tulevaisuuden näkymä ei näytä hyvälle. Talousanemia ja ekonominen tilanne ei tarjoa minulle töitä.



Ennen kuin minut hirtetään suomi-mielipiteistäni, rakastan silti aina suomea. En ole kansallisuuttani ikinä heittämässä pois, koska se on paras ja sen passilla pääsee helpoiten kulkemaan maailmalla. Ja suomessa on todella hyviä asioita!
Minulla on ikävä uutisten puoluettomuutta, ystäviä, perhettä, karjalanpiirakoita ja kesäkeittoa. Tunnetta kun istut vanhempiesi kotona. Äitisi on kattantu kauniin pöydän ulos ja maitokin on lasikannussa ja vasta leikattu nurmikko tuoksuu kesälle.
Pidän suomalaisten tavasta pitää pienestä huolta. Suomessa maksetaan paljon veroja että muut pärjää. Englannissa tuntuu että maksan paljon veroja mutta naapurin siivoja silti maksaa pienestä pussistaan liikaa. Kaipaan myös suomalaista rehellisyyttä, että asiat sanotaan niinkuin ne on! Silti, en koe ole niin sitoutunut suomeen kuin muut, haen niitä mahdollisuuksia sieltä, missä niitä on.

Tiistaina aion katsoa linnanjuhlat perinteisesti. Suomalaisille itsenäisyys on itsestäänselvyys, mutta ei tarvitse mennä kauas nähdäkseen sotaa. Vaikken koskaan itseäni kansallismieliseksi kutsukkaan, olen täällä suomalainen kuin sulka tervassa. Suomalaisuus ei tunne rajoja ja meitä on maailmalla tuhansia. Saara-Aallon kaltaiset tapaukset yhteenkuuluttaa suomalaiset yhteen ympäri maailman koska suomalaisuus on ainulaatuinen kulttuuri. Ja kun Saara Aalto ensiviikonloppuna nousee finaali-lavalle kyllä suomalainen minussa huutaa ja kovaa.

Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille, rajojen sisällä tai ulkopuolella,

Eeva

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Synttärihulinoita ja uusia asuntoja

Pari kuukautta on mennyt tosi nopeaa uusissa duuneissa. Tykkään uudesta paikasta kovasti ja mun työkaverit on aivan huikeita. Työ on silti todella vaativaa ja olen vastuussa melkein joka päivä. Kotoutuksessa on niin tuhat ja sata asiaa jotka voi mennä pieleen ja usein kaikki meneekin niin pieleen kuin mahdollista. Silti, en kaipaa osastotyötä enää yhtään. En tippakaan. Sain asunnon sairaalan alueelta, ihan sairaalan vierestä. Janika oli mitannut että  uudelta kämpältä kestää alle 5minuuttia töihin. Kämppä on siis kaksio, jossa molemmilla meillä on omat huoneet. Asunto on suht uusi ja kiva. Oon ihan innoissani muutosta. Sen lisäksi kämppä sijaitsee myös aivan watfordin stadionin vieressä, eli kun Manchester United tulee pelaamaan täytyy vaan pelata kovasti tinderiä, jos vaikka Zlatan tulis siellä vastaan. 😏 Muuten täällä menee ihan kivasti, juhöittiin 25-vuotiasta Janika-kämppistä tänään ja huomenna takas töihin. Tämähän muikkeli täyttääkin ensviikolla 30.. Apua. Anyway, peace and love

Ja he asuivat paratiisisaarella elämänsä loppuun asti.. NOT

Vaikka elämä Balilla on stressittömämpää kuin Suomessa, byrokratian kanssa se ei ole helppoa. Ilman työpaikkaa et voi eleillä saarella kuin kerrallaan kaksi kuukautta social viisumilla, johon tarvitset sponsorin. Ilman sponsoria voit uusia vekkulisti viisumisi kerran kuukaudessa lentämällä Indonesiasta pois saaden visa on arrival viisumin lentokentältä. Work viisumi maksaa 800e ja keskipalkka on alueittain 100- 150euroa, aikamoinen yhtälö? Lähetin vähän aikaa sitten sähköpostia paikalliselle työnantajalle, jos hän olisi valmis antamaan minulle työtä Balilta kesänajaksi. "Thank you for your application. Unfortunately we can only offer interviews to Indonesian nationals for non-managerial positions, as it is, generally not possible for foreigner to get work permit for an administrative position that can be filled my an indonesian. You will find this at all companies in Bali." Eli takaisin lähtöruutuun. Asiahan on niin, että sain harjoittelupaikan Balilta ensi syksyksi joka

Hedelmäcoktaili ilman lisäaineita

Ihmiset jotka tuntevat minut, tietävät että minulla ei ole jääkaapissa juuri koskaan mitään. Täällä on sama juttu. Ruoka maksaa paikallisessa warungissa euron luokkaa ja keittiöni täällä ei ole mikään ihmeellinen. Pidän jääkaapissa juomia lähinnä.Pari viikkoa sitten innostuin ostamaan hedelmiä paikallisesta marketista. Meidän kylältä saa lähinnä hyvin vihreitä banaaneja sekä mangoja. Tutustuin siis markisaan, mangostaniin, litsiin sekä salakiin, joista aikaisemmin tunsin ainoastaan litsin sekä markisan, joka suomessa tunnetaan myös nimellä passionhedelmä. Markisa Markisa . Kokemus oli yllättävä, koska en millään osannut yhdistää markisaa passionhedelmään koska maku täällä tropiikissa on aika erilainen, toki myös suomessa passionhedelmä on rutussa sekä tummanvärinen kun täällä markisa on kimmoisa ja keltainen, vähän niinkuin päärynän ja mandariinin sekoitus. Tutkimustyötä tehdessä selvisikin, että passionfruitia on kahta eri lajiketta ja itse söin juuri tätä golden passion frui