Siirry pääsisältöön

Jadilah kumbang, hidup sekali di taman bunga, jangan jadi lalat, hidup sekali di bukit sampah.


Otsikko tarkoittaa vapaasti käännettynä: ole mehiläinen joka asuu puutarhassa, älä ole kärpänen joka asuu roskissa. Indonesialainen sananlasku, toisin sanoen elämä on mitä teet siitä.
Puolivuotta ulkomailla alkaa olla täynnä. Viimeiset viisi kuukautta ovat olleet elämäni parhaat. En ole koskaan varmaan ollut näin onnellinen. Balilla on vaikeaa olla surullinen tai turhautunut kun jokapuolella on kauneutta. Kuulostaa todella limaiselta, mutta se on totta.

Amed kuvattuna pohjoisesta.

Silti, elämä Balilla ei aina ole helppoa. Suurimmaksi osaksi Bali on eräänlainen utopia johon voi kadottaa itsensä jos ei ole varovainen. Elämä on täällä halpaa, ihmisellä ei ole varsinaisesti arvoa, kaiken saa rahalla. Kun kävelee illalla kutalla kadut täyttyy ihmisistä jotka hakevat seksiä, huumeita ja iloa yhdeksi illaksi.
Hankalinta Balilla itselleni on ymmärtää, että täällä ei ole mitään pysyvää. Kaikki ihmiset ketä tapaan, lähtevät. On vaikeaa luoda uusia ystävyyssuhteita kun kaikki on kokoajan menossa ja kokemassa. On vaikeaa ymmärtää elämää turistiparatiisissa kun itse elää toisten lomaa ja itselle tämä paratiisi on arkipäivää.

Olen kuitenkin viime aikoina tehnyt myös mielenkiintoisia kontakteja; tutustuin netin kautta indonesialaiseen naiseen Tridyyn joka pyysi minua mukaan tekemään hyväntekeväisyyttä. Vähän aika sitten sairaalaan joutui italialainen nainen Valerie joka oli tulossa kotiin skootterilla, hän joutui indonesialaisen mukiloitavaksi skootterin päältä, joutui sairaalaan ja makaa nyt koomassa. Älä kysy, miksi Valerialla ei ole vakuutusta, mutta päätin auttaa silti. Tridy järjesti hyväntekeväisyystapahtuman Batu Beligin biitsillä. Homma kävi niin, että Tridy hankki 6 mallia, jotka poseerasi kuudelle kuvaajalle neljän tunnin ajan. Jokainen valokuvaaja maksoi 200 000 rupian pääsymaksun (12 euroa). Itse rekisteröin valokuvaajia, heitä tuli lopulta 37. Rahat luovutettiin Valerian perheelle seuraavana päivänä.

Mallit tauolla odottamassa seuraavaa kuvaussessiota

Pääsin myös näkemään kaupungin kermaa viimeviikolla. Kuvernööri oli kutsunut opiskelijoita talolleen hindusumittiin, itse pääsin mukaan koska tulen olemaan Asian exchangen harjoittelija ensi syksynä. Ilta oli mielenkiintoinen tapahtuma. Tarjolla oli paljon indonesialaisia herkkuja, puheita ja paikallista tanssia. Itse opiskelijat pukeuduimme perinteisiin indonesialaisiin asuihin.
Meillä on nyt menossa review-viikko, jonka jälkeen on final testit ja loppuseremonia. Itse muutan uuteen asuntoon Legianille. Uusi asunto on pieni söpö yksiö, sijainti ei ole mikään kaikista paras mutta talo on pränikkä. Asunto sijaitsee ihan Kutan bileparatiisin vieressä, mutta omistaja lupasi että kujalla on rauhallista. Hyvä puoli sijainnissa on, että elän 200m päästä rannasta ja pääsen pitkästä aikaa kävelemään ravintoloihin ja baareihin.

Perinteistä tanssia kuvernöörin talolla
Mathias & Jonas perinteisissä asuissa kuvernöörin talolla.

Seuraavat viikot tulee olemaan täynnä juhlintaa kun opiskelijat lähtee kotiin päin tai jatkavat matkoillensa ympäri Aasiaa. Itse jään Balille ja joudun sanomaan hyvästit kaikille opiskelijakavereilleni. :(

EEVIS





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Synttärihulinoita ja uusia asuntoja

Pari kuukautta on mennyt tosi nopeaa uusissa duuneissa. Tykkään uudesta paikasta kovasti ja mun työkaverit on aivan huikeita. Työ on silti todella vaativaa ja olen vastuussa melkein joka päivä. Kotoutuksessa on niin tuhat ja sata asiaa jotka voi mennä pieleen ja usein kaikki meneekin niin pieleen kuin mahdollista. Silti, en kaipaa osastotyötä enää yhtään. En tippakaan. Sain asunnon sairaalan alueelta, ihan sairaalan vierestä. Janika oli mitannut että  uudelta kämpältä kestää alle 5minuuttia töihin. Kämppä on siis kaksio, jossa molemmilla meillä on omat huoneet. Asunto on suht uusi ja kiva. Oon ihan innoissani muutosta. Sen lisäksi kämppä sijaitsee myös aivan watfordin stadionin vieressä, eli kun Manchester United tulee pelaamaan täytyy vaan pelata kovasti tinderiä, jos vaikka Zlatan tulis siellä vastaan. 😏 Muuten täällä menee ihan kivasti, juhöittiin 25-vuotiasta Janika-kämppistä tänään ja huomenna takas töihin. Tämähän muikkeli täyttääkin ensviikolla 30.. Apua. Anyway, peace and love

Ja he asuivat paratiisisaarella elämänsä loppuun asti.. NOT

Vaikka elämä Balilla on stressittömämpää kuin Suomessa, byrokratian kanssa se ei ole helppoa. Ilman työpaikkaa et voi eleillä saarella kuin kerrallaan kaksi kuukautta social viisumilla, johon tarvitset sponsorin. Ilman sponsoria voit uusia vekkulisti viisumisi kerran kuukaudessa lentämällä Indonesiasta pois saaden visa on arrival viisumin lentokentältä. Work viisumi maksaa 800e ja keskipalkka on alueittain 100- 150euroa, aikamoinen yhtälö? Lähetin vähän aikaa sitten sähköpostia paikalliselle työnantajalle, jos hän olisi valmis antamaan minulle työtä Balilta kesänajaksi. "Thank you for your application. Unfortunately we can only offer interviews to Indonesian nationals for non-managerial positions, as it is, generally not possible for foreigner to get work permit for an administrative position that can be filled my an indonesian. You will find this at all companies in Bali." Eli takaisin lähtöruutuun. Asiahan on niin, että sain harjoittelupaikan Balilta ensi syksyksi joka

Hedelmäcoktaili ilman lisäaineita

Ihmiset jotka tuntevat minut, tietävät että minulla ei ole jääkaapissa juuri koskaan mitään. Täällä on sama juttu. Ruoka maksaa paikallisessa warungissa euron luokkaa ja keittiöni täällä ei ole mikään ihmeellinen. Pidän jääkaapissa juomia lähinnä.Pari viikkoa sitten innostuin ostamaan hedelmiä paikallisesta marketista. Meidän kylältä saa lähinnä hyvin vihreitä banaaneja sekä mangoja. Tutustuin siis markisaan, mangostaniin, litsiin sekä salakiin, joista aikaisemmin tunsin ainoastaan litsin sekä markisan, joka suomessa tunnetaan myös nimellä passionhedelmä. Markisa Markisa . Kokemus oli yllättävä, koska en millään osannut yhdistää markisaa passionhedelmään koska maku täällä tropiikissa on aika erilainen, toki myös suomessa passionhedelmä on rutussa sekä tummanvärinen kun täällä markisa on kimmoisa ja keltainen, vähän niinkuin päärynän ja mandariinin sekoitus. Tutkimustyötä tehdessä selvisikin, että passionfruitia on kahta eri lajiketta ja itse söin juuri tätä golden passion frui